Jak moc koně tlačí nánosníky?

15.01.2014 20:41

Síla, tlak, bolest - a jejich dopad na výkon, ale i pohodu a zdraví koně jsou zkoumány snad ze všech možných stran. Kromě působení bičíku a sedel zkoumají vědci velmi intenzivně i to, jaké potenciální problémy a škody mohou napáchat utažené nánosníky. Standardní doporučení říká, že má být nánosník utažen tak, aby mezi něho a střední linii nosu bylo možno prostrčit „nastojato" dva prsty. Neměl by pak vznikat nepříjemný či dokonce bolestivý až poškozující tlak a kůň může normálně pohybovat čelistí.
Současné praktiky však jdou cestou mnohem pevnějšího utahování nánosníku; předpokládá se, že kůň tak bude citlivěji reagovat na udidlo a pomůcky otěžemi budou účinnější. Orla Doherty z univerzity v irském Limericku a její tým se tímto problémem zabývali. Na cross-country závodech sledovali 140 mladých (4 - 5letých) military koní, 10 irských tažných a 50 connemara koní. Zjistili alarmující skutečnost: jen 12 % z nich mělo nánosník dostatečně volný podle výše zmíněného standardu, 47 % mělo naopak nánosník tak utažený, že pod něho nebylo možné prostrčit žádný prst!
Tento vědecký tým dále pomocí speciálního zařízení měřícího tlak zjišťoval, jakou silou nánosník skutečně působí na nos koně v různých situacích. Použili irského coba vybaveného anglickým nánosníkem utaženým „na dva prsty" a zjišťovali, jak se bude nánosník napínat, když bude kůň žrát seno a jádro, a jak bude tlačit na jeho tváře v oblasti stoliček, když bude ježděn ve všech chodech, přechodech, obloucích a přes skoky. Díky počítačové digitalizaci bylo dokonce možné změřit a zobrazit, jak moc se nánosník „vtlačí" do tkání nosu koně. To je velmi důležité především po stranách hřbetu nosu, kde pod kůží leží ostré hrany kosti, na nichž se tlak bude zvýrazňovat.
Měřením vědci zjistili napínání nánosníku během žvýkání (když kůň pootevřel hubu) a couvání, ale zaznamenaly až alarmujícím způsobem vysoké peaky tlaku (= vrcholy, které tvoří zaznamenaná křivka tlaku) při provádění přechodů, obratů, skákání nebo když kůň klopýtl. Připomínám, že to vše bylo při „správně" utaženém nánosníku. Jak bude vypadat tlaková křivka v případě, že bude nánosník více utažený? Nebo se tlak přemístí do huby koně - čili bude o to více tlačit udidlo na jazyk a dásně?
Vysoký tlak (ať už nepřetržitý nebo pulzní) u lidí prokazatelně vyvolává poškození, například měkkých tkání a nervů. Samozřejmě je spojen s nepohodlím a bolestí. Pokud se těmto nepříjemným pocitům nemohou koně vyhnout (a staženému nánosníku se nevyhnou), budou v bolesti a ve stresu, což může mít kromě jejich potenciálního poškození negativní dopad i na jezdce a jeho bezpečnost: koně budou totiž vzrušivější, lekavější či "neposlušnější".
Zdroj: https://www.equichannel.cz/dalsi-zajimavosti-a-stripky-o-jezdeni-uceni-a-chovu-koni-pohledem-soucasneho-vyzkumu