Kdy jsme bezpeční na silnici?

15.01.2014 20:43

Bezpečnost jízdy na koni může být zkoumána ještě jinak. Například zda lze nějak ovlivnit, aby řidiči aut nemíjeli koně jdoucí po silnici příliš těsně - a tedy nevyvolávali nebezpečné situace. To zjišťovala Rose Scofield z cornwallské Duchy College. Vypracovala dotazník, který "rozdala" přes internet téměř 500 jezdců. Ptala se v něm, zda už jezdci zažili při jízdě na silnici takové „těsné minutí autem" a zda nosí na sobě nebo na koni výstroj zlepšující jejich viditelnost (reflexní výstroj a prostředky, svítilny apod.).

Zjistila, že takové těsné minutí zažilo 60,3 % dotazovaných. Zajímavé bylo, že na to nemělo vliv, zda jezdci či jejich koně měli na sobě reflexní výstroj - ale použití svítilen četnost těsných minutí snížilo!

V Británii se lidé o toto téma aktivně zajímají, protože ježdění na koních na silnicích je tam běžné. Uvažuje se o tom, že by se řidiči v autoškolách učili zvládat i situace, že se na silnici setkají s jezdcem na koni, a dokonce je snaha přimět pojišťovny, aby plnily pojistné události pouze v případech, že jezdec pohybující se na silnici měl na sobě reflexní výstroj. Kdo ví, kdy se v této oblasti hnou ledy i u nás...

Zdroj: https://www.equichannel.cz/dalsi-zajimavosti-a-stripky-o-jezdeni-uceni-a-chovu-koni-pohledem-soucasneho-vyzkumu